Femke – GZ psycholoog in Weert
De opstart van: Centiv Academy
Ik vind slechts behandelsessies op een dag niet fijn, daarom heb ik veel neventaken op mij genomen. Zo ben ik bezig met de Centiv Academy, een nieuwe tak die we ontwikkelen voor bijscholing en opleidingen. Enkele keren per jaar neem ik deel aan het Centiv Hart overleg, waar afgevaardigden uit alle regio’s samenkomen. Ik maak ook deel uit van de teambuildingscommissie en ben samen met een collega een nieuwe groepsbehandeling aan het ontwikkelen voor stemmingsklachten.
Een nadeel: weinig ruimte voor diagnostiek
Er is weinig ruimte voor het doen van diagnostiek. Soms vind ik dat wel jammer. Bij enkele cliënten heb je soms het gevoel dat je het niet helemaal ‘af’ kan maken, omdat er meer nodig is dan de normtijden die ervoor staan. Je voelt dan ook soms wel de druk om de behandeling snel af te sluiten, dat is niet altijd fijn, zeker niet als je weet dat iemand vervolgens lang op de wachtlijst komt te staan als je moet doorverwijzen.
Hoe is de leiding binnen Centiv?
De enige ‘leiding’ die er is, is onze directeur. Hij heeft veel overleggen met andere zorgorganisaties, verzekeringsmaatschappijen en gemeentes bijvoorbeeld. Er is van elke regio ook een verantwoordelijke, die ook bij sommige van deze gesprekken aanwezig is voor het transparant houden. In principe regelen we dus alles zelf, als team. Als het bijvoorbeeld gaat over financiën, dan moet er uiteraard wel gekeken worden naar de begroting. Dit wordt echter ook samen met collega’s gedaan en niet alleen door de directeur. Alles is dus erg transparant, dat vind ik echt tekenend voor Centiv!
Een jaarlijks opleidingbudget
Qua scholing is er een jaarlijks budget van 1.100 euro (op basis van een 36-urige werkweek). Dit mag je meenemen naar komende jaren. Er is ook een mogelijkheid om dit budget deels in te ruilen voor een vrije dag bijvoorbeeld. Qua registraties ben je vrij om te kijken welke jij belangrijk vindt en leuk vindt. Er zitten geen verplichtingen aan. Wél werken we graag met basispsychologen die tenminste CGT en één andere opleiding gevolgd hebben, zoals ACT, schematherapie of EMDR. Dit heeft te maken met het feit dat basispsychologen hier veel zelfstandig doen en je dan dus breder inzetbaar bent.
Ik heb leuke collega’s!
Eigenlijk vanuit allerlei hoeken. De een heeft eerder ervaring opgedaan in traumabehandeling en de ander heeft eerder gewerkt bij ADHD centraal. Hierdoor kan je veel van elkaar leren. Dit gebeurt ook enkele keren per jaar via deskundigheidsbevordering.