Claudia – GZ psycholoog in Eindhoven
Ik vind het opvallend dat iedereen binnen Centiv zijn verantwoordelijkheden echt serieus neemt en goed gekeken wordt naar wat belangrijk is voor een prettige werksfeer en omgeving. We zijn heel open naar elkaar, proberen elkaar niet af te troeven of beter te zijn dan de ander, maar gewoon als team zo goed mogelijk ons werk te doen voor onze cliënten en voor elkaar. Dat zorgt voor een heel veilige werkomgeving. En we doen ons best voor een goede balans tussen verantwoordelijkheden en gezelligheid!
Zijn er eigenlijk nadelen bij Centiv?
Het zelfsturend werken betekent ook dat er soms meer extra taken zijn die je als team op zult moeten pakken en dat zal wel in de tijd gepast moeten worden omdat we, om financieel gezond te blijven en onze functie naar de samenleving goed te vervullen, uiteraard niet onbeperkt tijd van behandelaren kunnen opofferen. Je moet het wel leuk vinden om betrokken te zijn bij en verantwoordelijkheid te dragen voor het reilen en zeilen van de organisatie, wat ook betekent dat je daar misschien meer mails over krijgt etc. Verder blijven we een Basis GGZ, wat betekent dat je veel zelfstandig aan het werk bent en je altijd moet letten op tijd efficiënt werken.
Geen micromanagement
Typerend aan Centiv vind ik dat de teams daadwerkelijk heel veel vrijheid krijgen om dingen zelf te regelen, initiatieven te ontplooien en daar dan ook financiële ruimte voor mogelijk is. Het is erg fijn om te mogen werken in een organisatie waar ervan uit wordt gegaan dat iedereen keuzes maakt met het belang van de hele organisatie in het achterhoofd en dat dat dus niet tot in de details gecontroleerd hoeft te worden. Daardoor gaat er heel veel bureaucratie af en ik heb de indruk dat we met zijn allen dat vertrouwen ook waarmaken en er geen misbruik van gemaakt wordt. Terwijl er wel altijd ondersteuning aanwezig is vanuit directie en secretariaat daar waar dat nodig of helpend is. Heel belangrijk want zonder dat stuk zou de zelfsturing volgens mij nooit zo goed kunnen werken als het nu doet.
Hoe ziet jouw typische werkweek eruit?
Het grootste deel van mijn tijd besteed ik aan één-op-één behandelafspraken en intakes met cliënten. Daarnaast begeleid ik samen met een collega regelmatig een behandelgroep. Eens per twee weken neem ik deel aan een werkoverleg en intervisie met mijn team en een paar keer per jaar aan het Centiv Hart overleg. Hier komen we met een paar mensen uit alle teams samen om te overleggen en knopen door te hakken. Tussendoor voer ik diverse taken uit, zoals website-onderhoud, nieuwsbrieven versturen, schrijven voor het interne magazine, pandinrichting regelen, huishoudelijke taken, een nieuwe groep opzetten en meeschrijven aan programma’s, bijeenkomsten voor deskundigheidsbevordering bijwonen en teamuitjes organiseren.